Hvordan tømme varmtvannsbereder

varmtvannsbereder

Innholdsfortegnelse

Hvis du har problemer med din elektriske varmtvannsbereder, kan du kanskje løse problemet selv. Selvfølgelig, for å gjøre dette, må du tømme tanken — noe som kan gjøres i seks enkle trinn.

Tenk på dette som en rask og enkel guide til hvordan du tømmer en elektrisk varmtvannsbereder. Les videre for å lære mer om tømningsprosessen.

Slik starter du – Sikkerhetstiltak og verktøy

Før du kan begynne å tømme varmtvannsberederen din, er det noen innledende skritt du må ta for din egen sikkerhet. Så for å komme i gang, her er hva du trenger å gjøre først:

 • Skru av strømmen som er koblet til varmtvannsberederen ved å gå over til ditt elektriske panel, åpne det, og lokalisere sikringen eller automatsikringen som gir den strøm. Slå strømmen til varmtvannsberederen av.
 • Deretter må du skru av vannforsyningen til varmtvannsberederen din. For å gjøre dette må du lokalisere vannstengeventilen, som vanligvis er nær kaldtvannsinntaket på toppen av varmtvannsberederens tank. Vri ventilen med klokken for å stenge av vannet.
 • Hvis du ikke klarer å lokalisere vannforsyningens stengeventil, kan du skru av vannforsyningen ved kilden — hovedventilen til hjemmet ditt.
 • Du må også ha noen få ting for hånden for å hjelpe til med å tømme varmtvannsberederen din. Du har sannsynligvis de nødvendige tingene hjemme allerede, så det er sannsynligvis ikke nødvendig å løpe ut til jernvarebutikken.

Dette trenger du:

 • En hageslange
 • Flat skrutrekker
 • En bøtte
 • Gummiarbeidshansker
 • Et håndkle

Når du har samlet alle nødvendige ting og skrudd av vannforsyningen og strømmen til varmtvannsberederen din, kan du gå videre og tømme varmtvannsberederen din ved å følge trinnene nedenfor.

Tømme varmtvannsbrederen din på 6 steg

Hvis du planlegger å tømme varmtvannsberederen din for regelmessig vedlikehold, som for eksempel å fjerne gjenværende sediment fra tanken, er det en god idé å ta en varm dusj på forhånd. Dette pro-tipset kan hjelpe med å senke det nåværende vannnivået i tanken, samtidig som noe av det varme vannet fjernes. Det vil også bidra til å senke vannets temperatur raskere, noe som er gunstig ettersom det anbefales å la vannet kjøle seg ned for din egen sikkerhet.

La oss nå gå gjennom trinnene:

Trinn 1 – Lokaliser avløpet og gjør det klart

I bunnen av tanken er det en komponent som kalles dreneringsventil. Det er vanligvis en sølvfarget, messingfarget eller plastventil som har en gjengende ende. Dette er hvor vannet vil tømmes fra.

For å gjøre dreneringsventilen klar, vil du:

 • Fest hageslangen din til dreneringsventilen via gjengingen (den bør passe godt med gjengingen, så du trenger ikke bekymre deg for lekkasjer).
 • Kjør hageslangen til enten ditt gulvavløp eller bøtte — det som er mest praktisk for deg.

Trinn 2 – Åpne overtrykksavluftningsventilen

Videre må du lokalisere temperatur- og trykkventilen (T&P ventilen) — eller, overtrykksavluftningsventilen — for å lindre trykket fra vannbeholderen din.

Sjekk på enten siden eller toppen av varmtvannsberederen for en ventil som har et rør som heller mot gulvet. Det vil være koblet til et metallrør, så det bør være enkelt å finne. Vipp spaken på overtrykksavluftningsventilen til motsatt posisjon (vanligvis oppover) for å åpne den.

Trinn 3 – La vannet avkjøles

Som nevnt tidligere, er det best for din egen sikkerhet å la vannbeholderen avkjøles før du følger de neste trinnene. Selvfølgelig kan du fortsatt tømme vannet mens det fortsatt er varmt, men du vil holde i tankene at det vil være skåldende varmt.

Det er best å vente to til tre timer for at vannets temperatur skal kjøle seg ned — spesielt hvis du utelater den varme dusjen på forhånd.

Trinn 4 – Tømme varmtvannsbereder

Når vannet er avkjølt, er det på tide å tømme det. Dette er når du vil sette på gummiarbeidshanskene dine, da de vil beskytte hendene dine mot eventuelt varmt vann eller sediment.

 • Finn dreneringsventilen. Husk at noen dreneringsventiler har håndtak mens andre bare har stammer uten håndtak. Hvis din har en stamme uten håndtak, bør det være en spor som er perfekt for flat skrutrekkeren din.
 • Vri ventilen mot klokken for å starte vannstrømmen. Hvis du bare gjør en delvis skylling, vil du bare slippe ut noen liter. Hvis du gjør en fullstendig skylling, kan du la vannet renne til tanken tømmes helt.
 • Hvis du bruker en bøtte til å samle opp vannet, må du sannsynligvis lukke ventilen og tømme den flere ganger.

Trinn 5 – Lukk T&P ventilen

Når tømmingen er ferdig, må du lukke ventilen ved å vippe spaken i motsatt retning (vanligvis med klokken). Hvis du bruker en slange, kan du nå koble den fra også.

Trinn 6 – Skru på vann og strøm

Når vannbeholderen er helt tømt, kan du gå videre og ta hånd om nødvendig vedlikehold eller feilsøking. Når det er ferdig, er alt du trenger å gjøre å gjenopprette strøm- og vannforsyningen.

 • Sørg for at alle ventiler er lukket — inkludert stengeventilen.
 • Gå tilbake til det elektriske panelet ditt og slå på kretsen eller sikringen igjen for å gi strøm til varmtvannsberederens tank.
 • Vent til vannet fyller seg opp i tanken igjen før du forsøker å bruke noe varmt vann. Dette bør ta omtrent 20-30 minutter for en 150 L tank og 30-40 minutter for en 300 L tank.

Ikke glem rørleggern

Det er enkelt å tømme varmtvannsberederen selv— det vanskelige er å feilsøke og fikse problemer. Hvis du bare skyller vannbeholderen din for å bli kvitt sediment, noe som er anbefalt, er det best å ringe profesjonelle rørleggere for alt det andre.

Del dette innlegget

Flere innlegg

Harald Fjellvang

Harald Fjellvang, med over 30 års erfaring i rørleggerbransjen, har etablert seg som en autoritet på bærekraftige VVS-løsninger. På hans nettsted deler han sin omfattende kunnskap gjennom grundige guider, og fremmer miljøvennlige praksiser i hjemmet.