Radiator Blir Ikke Varm: Årsaker og Løsninger

En radiator som ikke blir varm

Innholdsfortegnelse

Når nettene blir mørkere og været kaldere, er det én ting vi alle stoler på: sentralvarmen vår! Hvis du skrur på radiatoren og finner ut at radiatoren ikke blir varm, selv etter 20 minutter, kan det være utrolig frustrerende og bekymringsfullt, spesielt når tanken på en dyr reparasjonsregning kommer inn i bildet.

Det er mange forskjellige grunner til at radiatoren din kan ha sluttet å virke. Vi skal gå gjennom dem for å hjelpe deg med å finne ut av problemet. Vi vil dele dem inn i to seksjoner for å hjelpe deg med å diagnostisere hvilke problemer som kan gjelde deg:

  • Én radiator som ikke blir varm
  • Flere radiatorer som ikke blir varme

Én Radiator Blir Ikke Varm

Det første du må gjøre er å fastslå om problemet gjelder én radiator eller flere. Dette vil hjelpe deg med å finne ut av problemet. Det at du har én radiator som ikke fungerer med kalde rør, kan lede deg til å gjøre flere raske sjekker. Noen av problemene kan kreve profesjonell hjelp, men det kan være at problemet er enkelt, noe som betyr at du enkelt kan fikse det selv. Så la oss se på noen av de potensielle problemene:

Luftlommer i radiatoren

Har du lagt merke til at radiatoren er kald på toppen, men det er litt varme nederst? Hvis ja, er dette en stor indikator på at problemet er luft i systemet. Når dette skjer, tar luften plassen som er designet for det varme vannet, og forhindrer korrekt sirkulasjon i radiatoren. Du må lufte ut radiatoren for å fikse dette. Skru løs lufteskruen med en radiatornøkkel til du kan høre luften sive ut. Fortsett til vann vises. Når du ser vann, stram lufteskruen. Etter at luften er fjernet, se på trykket i kjelsystemet for å sikre at det fortsatt er innenfor grensene.

Radiatortermostaten fungerer ikke ordentlig

Problemet kan rett og slett være at ventilen for termostatisk radiatorstyring har skiftet fra å være satt på en temperatur til å være slått av.

Hvis en høyere temperatur har blitt valgt, ville det ikke være uvanlig at ventiler har låst seg i en lukket tilstand. Dette er noe du raskt kan sjekke ved å ta av toppdekselet fra ventilen. En riflet mutter brukes vanligvis til å sikre ventilen, og du kan skru den løs med hånden. Pass på at du ikke skrur løs noen av de andre mutterne på ventilen, ellers kan du ende opp med vann som strømmer ut overalt! Etter at du har fjernet dekselet fra ventilen, sjekk at midtstiften kan beveges fritt opp og ned med noen få millimeter. Hvis du ikke kan flytte den, betyr dette at stiften har satt seg fast. Prøv å banke lett på den for å løsne den. Hvis du ikke klarer dette, kan det hende du må skifte ut ventilen helt. Vi anbefaler alltid å få en profesjonell til å gjøre dette.

radiator med termostat

Slam, rusk eller blokkeringer

I sjeldne tilfeller kan du legge merke til at radiatoren er kald nederst, men varm på toppen. Dette er en indikasjon på at du har rusk, en blokkering, eller mest sannsynlig slam, som har samlet seg i radiatoren. Varmt vann er ikke i stand til å sirkulere på grunn av oppbyggingen nederst i radiatoren. Den mest effektive og sikreste måten å håndtere dette problemet på, er å søke profesjonell hjelp. Når du gjør dette, vil de tilby det som er kjent som en kraftspylingstjeneste. Kraftspyling er prosessen med å fjerne rusk og slam som har satt seg fast i sentralvarmesystemet ditt over tid og forhindrer det i å fungere riktig. Andre tegn på at du kan trenge en kraftspylingstjeneste er hvis noen rom er kaldere enn andre, sentralvarmen tar ganske lang tid å varme opp, og du må lufte ut radiatorene dine ofte. Hvis du ikke har varmt vann eller har begrenset med varmt vann, kan dette også være et tegn på slamoppbygging, selv om det er andre potensielle grunner til dette problemet.

En radiatorlekkasje

Dette kan være frustrerende, da det kan bety at du må skifte ut radiatoren din. Imidlertid kan eksterne tetningsmidler og lekkasjetetningsmidler hjelpe, avhengig av problemets omfang. Dessverre blir lekkasjer ofte forårsaket av korrosjon, noe som kan bety at systemet ditt er dårlig vedlikeholdt og trenger å renses og beskyttes. Dette er verstefallsscenarioet derimot. En radiatorlekkasje fra stedet der en termostatisk radiatorventil kobles til et rør eller en radiator, eller en lekkasje fra rørsammenføyningen, kan bare bety at mutteren har løsnet. Derfor kan det være tilstrekkelig å bare vri på den med en skiftenøkkel for å rette opp problemet. Likevel, hvis du har lagt merke til at det kommer ganske mye vann fra rørsystemet, er det tydelig at en lekkasje er problemet, og du rådes til å ringe en profesjonell.

Flere Radiatorer Som Ikke Blir Varme

Hvis alle eller flere radiatorer ikke fungerer, sjekk først om varmen er slått på! Ja, vi vet det høres opplagt ut, men du vil bli overrasket over hvor mange som får panikk og antar at radiatorene deres er ødelagte når alt de trengte å gjøre var å vippe en bryter.

Feil på omdirigeringsventilen

Hvis kontrollene ikke fungerer riktig og trykket er korrekt, men det fortsatt ikke er noen flyt, kan dette indikere at det er et problem med en omdirigeringsventil. Feil på omdirigeringsventilen er en motorisert ventil i kjelen som kontrollerer flyten av varmt vann til enten oppvarmingen din eller kranene. Den vil prioritere oppvarmet vann til å renne til kranene dine, noe som betyr at hvis du skrur på oppvarmingen og trenger varmt vann fra kranen, vil ventilen flytte tilførselen til kranen først. Hvis du får varmt vann til kranene dine, men ikke til radiatorene dine, kan dette være en indikasjon på at omdirigeringsventilen sitter fast. Dette er ikke noe du bør prøve å fikse selv.

Et problem med sentralvarmestyringen

Selv om dette problemet er sjeldent, kan det skje. Problemer med kontrollene betyr at kjelen din kan fungere som den skal, og trykket er innenfor grensene, men radiatorene slås ikke på. Dette kan være et problem med det elektroniske kontrollpanelet som styrer timingen av sentralvarmen din og signaler til kjelen din. For å se om dette er problemet, sjekk at tidskontrollen er stilt inn riktig. Velg ‘på’ etterspørsel for å sikre at den varmer opp radiatorene dine. Utover dette anbefales du ikke å endre kontrollpanelinnstillingene eller prøve å oppdage feilene. Du kan ende opp med å gjøre problemet mye verre og dyrere ved å gjøre dette. I stedet, kontakt enkelt en profesjonell som har erfaring med å finne ut av problemet.

Kjeltrykket er for lavt

Kombikjeler fungerer på et lukket sløyfesystem, og de er trykksatt til mellom en og to bar. Hvis kjelen din ikke er riktig trykksatt, vil den ikke levere det nødvendige varmevannet for å varme opp huset ditt.

Du kan visuelt finne ut hva trykket er, enten via toppen av sylinderen, som pleier å være plassert i lufteskapet, eller ved å se på fronten av kjelen.

Hvis du oppdager at trykket er for lavt, kan du vri på påfyllingsventilen for å øke vanntrykket, da dette vil muliggjøre den nødvendige mengden vann å komme inn. Du må imidlertid være forsiktig, da du ikke vil ha for mye vann i systemet!

Et større problem med sentralvarmen din

Til slutt kan problemet være et mer alvorlig problem med sentralvarmesystemet ditt, i stedet for å være et problem direkte relatert til radiatorene dine.

Du bør sjekke for å forsikre deg om at sentralvarmen din faktisk fungerer. Hvis alle radiatorene dine ikke varmes opp, i motsetning til bare én eller noen få, kan dette være en indikasjon på at det er et større problem.

Sjekk om det er noe som virker litt merkelig med sentralvarmesystemet ditt. Har du varmt vann eller ikke? Lager kjelen din en merkelig lyd? Hvis du har lagt merke til tegn som dette, er det viktig å kontakte en profesjonell varmeingeniør så snart som mulig.

Avsluttende ord

Så der har du det: noen av de vanlige årsakene til radiatorfeil. Forhåpentligvis har du funnet ut av problemet med radiatorene dine.

Hvis du er usikker på problemet eller ikke føler deg komfortabel med å rette det selv, bør du alltid ringe en profesjonell rørlegger for assistanse.

Del dette innlegget

Flere innlegg

Harald Fjellvang

Harald Fjellvang, med over 30 års erfaring i rørleggerbransjen, har etablert seg som en autoritet på bærekraftige VVS-løsninger. På hans nettsted deler han sin omfattende kunnskap gjennom grundige guider, og fremmer miljøvennlige praksiser i hjemmet.